Menu

Stabilizatory i zagęszczacze w kosmetykach

Październik 20, 2016 - kobieta
Stabilizatory i zagęszczacze w kosmetykach

Stabilizatory nadają emulsji trwałość, pełnią funkcję utwardzacza emulsji, a tak działają pielęgnacyjnie. Zarówno stabilizatory, jak i środki zagęszczające wpływ; na lepkość emulsji oraz jej stabilność w podwyższonej temperaturze. Niektóre związki pełnią wiele funkcji i są jednocześnie stabilizatorem i zagęszczacze czy emulgatorom.

stabilizatory

stabilizatory w kosmetykach

Wchodzą w skład: większości emulsji kosmetycznych (np. kremów, balsamów, odżywek, mleczek).
Jako stabilizatory najczęściej wykorzystywane są: alkohol cetylowy, masło kakaowe, masło shea, olbrot, stearyna, wosk pszczeli, glinokrzemian magnezu, krzemionka koloidalna. Jako związki pełniące kilka funkcji częściej stosowane są: guma ksantawa, guma guar, alkohol cetylowy, pocb ne celulozy, polimery kwasu akrylowe kwas alginowy, karagen (polisacha z wodorostów), hektoryt (glinka ralna), alginiany: sodu, potasu, amc i wapnia, agar, tragant (żywica), sorbi pektyna, żelatyna.